Een bestelformulier maken met Paypal

Door Erwin Otten
5 februari 2011
Laat een reactie achter
Magento updates

Hoewel in Nederland iDeal verreweg de meest gebruikte betaalmethode is (5,2 miljard euro aan transacties in 2010), is Paypal buiten ons kleine land met 71 miljard (2009) behoorlijk populair. Heb je net als wij een product of dienst die je voornamelijk in het buitenland denkt te verkopen - en heb je geen behoefte om een compleet winkelsysteem in je blog of website te integreren - dan kun je er voor kiezen om een Paypal bestel betaalformulier te maken. Zo'n bestelformulier maken is niet moeilijk, je hoeft niet om adres en verzendinformatie te vragen (klant rekent af met Paypalacount, dus die gegevens zijn bekend) en je hebt de mogelijkheid om tekstvelden en keuzemenu's in te stellen. Wanneer een klant het formulier invult en op de 'nu kopen' knop drukt, kan hij direct de betaling doen en ontvang jij een mailtje ter bevestiging. 

Let op, alleen met een zakelijke of premier account kun je formulieren aanmaken. Als je geen idee hebt of je een privé of zakelijke account dan moet je even inloggen bij Paypal. Direct onder je naam staat het rekeningtype. Een nieuwe zakelijke of premier account kun je aanmaken via www.paypal.com

Bestelformulier configureren

Stap 1: De eerste stap bestaat uit het configureren van het product bestelformulier. Dit doen we op op de website van Paypal. Log in, klik rechtsboven op Profiel en klik onder het kopje verkoopvoorkeuren op 'Mijn opgeslagen knoppen'. Klik vervolgens op nieuwe knop maken.

Stap 2: We zijn van plan een nieuw formulier te maken dat bezoekers in staat stelt direct een product te kopen. Kies dus als knoptype 'Nu kopen'. Voer een naam in voor je product en eventueel een unieke productcode. Deze gegevens komen op de factuur te staan, dus kies een logische productnaam. In het voorbeeld gebruik ik 'T-shirt met opdruk logo H&O'. Laat het prijsveld even leeg: voor het voorbeeld stellen we in prijs verschillende productvarianten toe.

Stap3: Vink onder 'Knop aanpassen' alle drie de opties aan: Keuzemenu met prijs toevoegen, keuzemenu toevoegen en tekstveld toevoegen. Aan onderstaande afbeelding kun je zien hoe ik de verschillende keuzemenu's heb gebruikt. Het T-shirt is te bestellen in 3 maatvoeringen, met 5 euro verschil in iedere maat. Ik biedt het shirt aan in vier kleuren, en heb twee tekstvelden toegevoegd. Zoals je ziet staan heb ik nogal vreemde prijzen ingesteld voor de maatvoeringen. Je raadt het al; dit zijn prijzen exclusief BTW (uw prijs/119*100). Dat de klant de prijs exclusief kan zien is een beetje vreemd, dus dat lossen we straks op. Net onder het vak 'knop aanpassen' kun je eventueel verzendkosten instellen en moet je de BTW instellen. Voor mijn voorbeeld heb ik 19% ingevuld.

Stap4: Als je op 'Voorraad en winst & verlies bijhouden' kun je optioneel nog een aantal instellingen doen voor je bestelformulier. Zo kun je bijvoorbeeld aangegeven dat de voorraad bijgehouden moet worden en kun je instellen dat je een email wilt ontvangen als je door je voorraad heen bent. Je kunt ook aangeven dat klanten het product niet meer kunnen aanschaffen wanneer het uitverkocht is. Wat ook interessant is, is om een bedankpagina te maken voor klanten die terugkeren van een succesvolle betaling. Dit kun je instellen door op 'Geavanceerde functies wijzigen' te klikken. Let op: controleer op deze pagina ook even of 'Wilt u het verzendadres van de klant weten?' staat aangevinkt.

Stap 5:  Klik op 'knop maken' aan de onderkant van de pagina als je klaar bent met je instellingen.

Bestelformulier plaatsen

Wanneer je hebt geklikt op 'knop maken' krijg je nogmaals een voorbeeld te zien van je bestelformulier (zie afbeelding hierboven) en zie je aan de linkerkant de code staan. Het mooie is dat dit gewoon een stukje platte HTML is dat je zo op je website kunt zetten en zelf kunt opmaken met wat CSS. Het formulier werkt direct: voorbeeld formulier en zie voorbeeld betaalpagina

Zoals je kunt zien in het voorbeeld, staan er echter nog steeds prijzen exclusief BTW in de dropdown. Je kunt echter in de code gewoon de beschrijvingen aanpassen, zonder dat de prijs bij het bestellen wordt beïnvloed. Vul in de plaats van Maat S €16,77 maar eens T-shirt maat S €19,95 in. Paypal geeft de waarde van de gekozen optie mee in de URL en vangt zelf af welke product en welke prijs daarvoor ingesteld zijn. Zo kun je de klant de prijs inclusief BTW tonen en staat op de betaalpagina netjes de BTW vermeld.

That's it: je formulier is klaar voor gebruik. Als het goed is druppelen de bestellingen nu binnen en ontvang je per bestelling een keurige betaalbevestiging van Paypal (zie afbeelding hieronder). Paypal-bestelformulieren zijn een prima oplossingen als je maar een beperkt aantal producten verkoopt en je afzetmarkt voornamelijk buiten Nederland ligt. Heb je méér producten in je assortiment, wil je dat bezoekers gebruik kunnen maken van een winkelwagensysteem of wil je bijvoorbeeld iDeal betalingen mogelijk maken, dan kun je beter op zoek gaan naar een volwaardige eCommerceoplossing. Misschien kunnen wij je helpen?

Wim Pool

Ha Erwin,

Dank voor je heldere uitleg. Toch nog een vraag: Een cadeauverpakking kost meer tijd en extra materiaal. Lijkt me logisch dat je daar een klein bedrag extra voor rekent. Kan dat ook en hoe doe je dat dan?

Dank,
Wim

Ruben

Hallo Erwin,

Leuke tutorial, je zou het kunnen uitbreiden met IPN.

contactformulier maken

Voor de mensen die, ondanks de heldere tutorial er niet uitkomen, kijk eens op www.cloudformz.com

Laat een reactie achter